Search
Close this search box.

Verse eieren voor de voedselbank!

Wehl – Het is vrijdagochtend, wie door de schuifdeuren bij het eierbedrijf Van Beek binnenstapt stuit op een trolley met dozen vol eieren. Precies 2.700 eieren staan klaar voor Voedselbank Doetinchem. De Voedselbank had nooit zoveel klanten als de afgelopen maanden.

door Feikje Breimer

Vanochtend om zes uur is de eerste sorteerploeg bij Van Beek begonnen met de controle en het verpakken van eieren. Twee uur later zijn vrijwilligers Jan de Haan en Huib Rijneveld van de Voedselbank begonnen hun wekelijkse reis naar Arnhem. Hier halen ze met de gesponsorde bus in het landelijke distributiecentrum houdbare producten. Eens in de twee weken gaat de reis vervolgens naar Van Beek voor de verse eieren.

Eieren
Intussen rollen de ongesorteerde eieren in groene tray’s over de lopende band. De eieren zijn opgehaald bij pluimveebedrijven en worden automatisch geselecteerd. Kleine eieren, grote eieren, witte eieren, bruine eieren. Beschadigde eieren halen de selectie niet. Volautomatisch pikken grijpertjes de eieren uit hun tray, de grijpertjes voelen het formaat en leveren het ei af in de juiste doos. Al jaren levert het bedrijf de eieren voor de Voedselbank.
Voorzitter Peter Bob Peerenboom geeft aan dat het iedere week weer een uitdaging is om voor 700 mensen een gevarieerd pakket samen te stellen. Bedrijven als Van Beek die trouw voedsel leveren zijn van groot belang. “Dankzij bijdragen van winkeliers, zorgboerderijen en particulieren lukt het ons om steeds 30 producten in het pakket te doen. We kopen geen producten in en zijn dus afhankelijk van wat we krijgen.”

Vrijwilligers
Jan en Huib zijn beide gepensioneerd en rijden al een aantal jaar voor de Voedselbank. Huib wijst op de lading achter in de bus. “We zijn niet alleen chauffeur, we laden en lossen zelf. Op vrijdag rijden we deze ronde en op dinsdag gaan we langs bij 10 supermarkten in de regio waar we ingevroren vlees en groente ophalen.” Huib en Jan pakken geroutineerd de dozen eieren van de trolley. Jan: “Toen ik werkloos raakte ben ik al snel gaan helpen bij de Voedselbank. Soms weet je een voornaam van iemand die op vrijdagmiddag een krat komt ophalen, soms willen mensen graag een praatje maken. Wat vooral belangrijk is is dat je geeft zonder oordeel.”
Peter Bob: “Snoepgoed hebben we voldoende, we zitten juist te springen om voedingsmiddelen waarmee je een goede warme maaltijd kunt maken. Hopelijk leest een boer dit bericht! Liefst een boer met aardappels of wintergroente, we komen het graag afhalen.”
Op de website van Van Beek staan een aantal kernwaarden van het bedrijf genoemd, waaronder samenwerking en betrokkenheid. Het bedrijf levert al jaren de eieren voor de Voedselbank. Via de mail vraagt Peter Bob of het vanwege de toename van klanten misschien honderd doosjes meer mogen worden. Het antwoord is kort: dat kan!

Bron: Doetinchems Vizier